Regionálny produkt HONT

tradičné výrobky z regiónu Hont

  • Domov
  • Regionálne produkty
  • Výzvy
    • Aktuálna výzva
  • Mapa
  • Ako získať značku
  • Aktuality
  • Držitelia certifikátu
  • Kontakt

Vína – 10 druhov

Produkcia vína  v Pivnici Zaťko je výsledkom vlastnoručnej pestovateľskej a výrobnej činnosti. Hrozno pestujem a z neho vyrábam víno ako samostatne pôsobiaci roľník v okrese Veľký Krtíš v katastri obce Vinica. Na výrobu vína využívam vlastné dopestované hrozno. Spracovanie hrozna a výroba vína je pre tento región charakteristická už v minulosti  a ja pôsobím na trhu viac ako 11 rokov.

Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: Vína – Chardonnay, Cabernet Sauvihnon, Cabernet, Sauvignon rose, Sauvignon Blanc, Rizling vlašský, Chardonnay barrique, Svätovavrinecké rose, Frankovka modrá, Devín

Fotogaléria:




Informácie o výrobcovi:

Pivnica Zaťko
Dolinka 196
991 28 Vinica
okres  Veľký Krtíš
tel: 0905 444431
email:  pivnica.zatko@gmail.com
web:

QR

Mapa

Pufanec z Hrušova

Hrušovský pufanec je jednou z foriem zemiakových jedál, pripravovaný z múky a varených zemiakov. Je to pokrm veľmi príbuzný lokšiam. Popri lepníkoch ide o tradičný hrušovský pokrm. Pečú sa na platni sporáka, pričom sa husacím krídlom zmetá pravidelne múka, aby sa nepripaľovala. Podávajú sa potreté cesnakom a roztopenou husacou masťou. Pufance majú aj sladkú podobu – napríklad plnené makom, alebo lekvárom. Takéto jednoduché, nekysnuté, nasucho pečené placky sa považujú za najstaršiu formu chleba.

Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: Pufanec z Hrušova

Fotogaléria:





Informácie o výrobcovi:

O.Z. Cesta hrušovských obyčají
Hrušov 443
991 42 Hrušov
okres  Veľký Krtíš
tel: 0917 452602
email:  fasang.jan@gmail.com
web:

QR

Mapa

Získat trasy

Pridať polygón
zobrazit nastavení skrýt nastavení
Získat trasy Vymazat trasy
Nahrávám trasy......
Vymazat trasy
Získat trasy

Produkty spracované z Rakytníka rešetliakového

Produkcia výrobkov je výsledkom vlastnoručnej pestovateľskej a výrobnej činnosti. Všetky výrobky sú spracované z plodov a listov Rakytníka rešetliakového. Vyrábam ich ručne z miestnych surovín. Kríky sama pestujem a spracovávam úrodu. Výrobe sa venujem od roku 2018 a moja produkcia si našla svojich odberateľov a teší sa záujmu na Slovensku i v zahraničí.

V ponuke máme  100% šťavu, sirup, marmelády aj s príchuťou iného ovocia, kompót, pečený čaj, olej, tinktúru, drť, sypaný čaj, múku a iné.

Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: Produkty spracované z Rakytníka rešetliakového

Fotogaléria:




Informácie o výrobcovi:

Ing. Ivana Škarčáková
Báčovce 8
962 68 Hontianske Tesáre
okres  Krupina
tel: 0903 538 783
email:  rakytnikodrakara@gmail.com
web: https://www.facebook.com/rakytnikodrakara

QR

Mapa

Získat trasy

Pridať polygón
zobrazit nastavení skrýt nastavení
Získat trasy Vymazat trasy
Nahrávám trasy......
Vymazat trasy
Získat trasy

Pomazánky z Medvedieho cesnaku a zo Sírovca obyčajného

Najsilnejším liekom na všetky bolesti je príroda. Ponúka nám ideálne zložky pre naše telo aj dušu. Vyrastala som v Harmónii u babky, ktorá mi poodkryla tajomstvá prírodných liečiv a pritiahla ma aj ku kulinárstvu. A tak moja cesta viedla cez bylinky, korenia, plody a huby ku zložitejším receptom a zmesiam. Región Hont mi poskytol vzácne čisté suroviny, z ktorých som pre mňa a pre Vás vytvorila: Pomazánka z Medvedieho cesnaku a Pomazánka zo Sírovca obyčajného. Všetky zložky sú biologicky čisté a ponúkajú jedinečnú harmóniu chutí. Ako benefit môžem vyzdvihnúť mnoho pozitívnych vplyvov na zdravie u oboch výrobkov.

 

Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: Pomazánka z Medvedieho cesnaku, Pomazánka zo Sírovca obyčajného

Fotogaléria:



Informácie o výrobcovi:

Janka Krippnerová

Gen. L.Svobodu 1532/25

969 01 Banská Štiavnica

okres  Banská Štiavnica

tel: 0903 149 205

email:  jankakrippnerova@gmail.com

facebook.com/koreniaabylinky

 

QR

Mapa

Získat trasy

Pridať polygón
zobrazit nastavení skrýt nastavení
Získat trasy Vymazat trasy
Nahrávám trasy......
Vymazat trasy
Získat trasy

Chlieb z čiernej kuchyne

Historická pec v našom dome bola postavená v roku 1750 kontinuálne sa v nej piekol chlieb až do 20. storočia. Pec som zreštauroval pôvodnou starou technikou a prírodnými materiálmi. Využívame ju na pečenie chleba a pri jeho výrobe používame domáce alebo regionálne produkty. Postup prípravy a pečenia som sa naučil od 85 ročnej p. Turániovej, ktorá si pamätala postup ako piekol chlieb jej otecko. Klasický zamiesený chlebík obsahuje preosiatu múku, vodu, soľ, kvas, varené zemiaky. Do niektorých pridávame pre zvýraznenie chuti rascu, praženú cibuľu alebo škvarkovú drť.

 

Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: Chlieb z čiernej kuchyne

Fotogaléria:



Informácie o výrobcovi:

Peter Klinko

Nám. mieru 23

935 05 Pukanec

okres  Levice

tel: 0905 443 083

email: petrklinko@gmail.com

 

 

QR

Mapa

Získat trasy

Pridať polygón
zobrazit nastavení skrýt nastavení
Získat trasy Vymazat trasy
Nahrávám trasy......
Vymazat trasy
Získat trasy

Med agátový, lipový, lesný

Našich tridsať včelstiev je umiestnených v katastri obce Kozelník, kde sa o ne aj s manželkou staráme už od roku 2013. K včeláreniu ma priviedli moji ujovia, ktorým som pomáhal už ako dieťa počas víkendov a prázdnin.

 

Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: Med agátový, lipový, lesný

Fotogaléria:

dav

dav
sdr
dav

dav
dig
dav

dav

Informácie o výrobcovi:

Jozef Zorvan

Kozelník 20

966 15 Banská Belá

okres  Banská Štiavnica

tel: 0915 976 578

email: jozozorvan@gmail.com

facebook.com/vcielka spod uboce

 

QR

Mapa

Získat trasy

Pridať polygón
zobrazit nastavení skrýt nastavení
Získat trasy Vymazat trasy
Nahrávám trasy......
Vymazat trasy
Získat trasy

Výborníčky, Pálivý Vlašák, Sladká Sofia, Kváskový chlieb

Naša rodina žije v čistom prostredí Jabloňovských lesov a aj našim cieľom je prinášať čisté potraviny. Zo surovín, ktoré boli dopestované ekologickým spôsobom, vyrábame POCTIVÉ DOBROTY. Výrobky sú určené pre všetkých, ktorí dokážu oceniť kvalitu a poctivé zloženie. Na svoje si prídu gurmáni a v neposlednom rade aj deti, pretože práve oni boli našim prvotným impulzom a hnacím motorom pri tvorbe receptúr poctivých dobrôt.

 

Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: Výborníčky, Pálivý Vlašák (chilli pražené orechy), Sladká Sofia (Pražené medové vlašské orechy vanilkové a škoricové), Kváskový chlieb (špaldovo-ražný, ražný)

Fotogaléria:


Informácie o výrobcovi:

Mgr. Denisa Abaffyová

Jabloňovce 97

935 06 Jabloňovce

okres  Levice

tel: 0903 952376

email: abaffyova.d@gmail.com

www.almasun.sk

 

QR

Mapa

Oblátky z Hontianskych Moraviec

V Hontianskych Moravciach tradíciu pečenia oblátok v kliešťoch udržiavali dve rodiny (Lauková a Benková) už pred sto rokmi. Ja vyrábam oblátky v sladkej aj slanej verzii. Sladké trubičky aj ploché oblátky s obrázkom z formy s makom, orechami, kokosom, vanilkou a i. a tiež  slané s rôznymi príchuťami (cesnak, cibuľa, tekvica, paradajka, rasca, syr, bryndza, špenát a pod.)

 

Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: Oblátky z Hontianskych Moraviec

Fotogaléria:

na slano
aj na sladko

Informácie o výrobcovi:

Erika Lojová

Družstevná 112/6, Hontianske Moravce

962 71 Dudince

okres  Krupina

tel: 0903 193728

email: lojova.erika@gmail.com

 

QR

Mapa

Med medovicový, lesný a agátový

Včelárstvo sa v našej rodine dedilo z otca na syna. Venujem sa mu už vyše štyridsať rokov, najprv som pôsobil na Horehroní v obci Bacúch a od roku 2002 mám včelnice priamo v okolí historického mesta Banská Štiavnica. Včelstvá sú umiestnené v prekrásnej prírode v blízkosti Arboréta Kysihýbeľ a v katastri obce Banský Studenec. Obhospodarujem 65 včelích rodín a venujem sa aj plemennému odchovu včelích matiek  línie Sitňanka.

 

Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: Medovicový med, Lesný med a Agátový med

Fotogaléria:


Informácie o výrobcovi:

Ing. Stanislav Mlynarčík

Energetikov 5

969 01 Banská Štiavnica

okres  Banská Štiavnica

tel: 0903 711366

email: stmlynarcik@gmail.com

 

QR

Mapa

Pukanské párance

Pukanské párance som sa naučil variť od mojich rodinných príslušníkov, otca, starého i prastarého otce, báčiho i majstrov, ktorí toto jedlo pravidelne varili popri svojej práci. Párance uhliarske varili ženy a muži zase tie drevárske. Zaužívaná je posýpka z pečených zemiakov a slaninky, či tvarohu. No sem tam aj kapusta, hríby, lečo, mak, orechy, praženica. Fortieľ je v dobrom vymiesení cesta z múky, vody a soli, aby sa cesto dalo párať, keďže sa v lese nedalo rátať s krájaním na lopári.

Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: pukanské párance

Fotogaléria:



Informácie o výrobcovi:

Peter Klinko PUK

Námestie mieru 48/42

935 05 Pukanec

okres Levice

tel: 0911 810026

email: peter.pukopuk@gmail.com

 

QR

Mapa

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ďalšia stránka »

Kalendár podujatí 2023

Prinášame vám Kalendár podujatí pre rok 2023 v regióne Zlatej cesty. Na podujatiach sa môžete … [čítajte ďalej...]

Schéma spolupráce

Schéma spolupráce pri rozvoji systémov kvality lokálnych produktov s označením “Regionálny produkt” … [čítajte ďalej...]

Výzva na udelenie značky „Regionálny produkt HONT“

Dňa 23. januára 2023 vyhlásilo OZ Zlatá cesta výzvu na predkladanie žiadostí o udelenie značky … [čítajte ďalej...]

Hrušovský lepník dostal chránené zemepisné označenie

Hrušovský lepník získal chránené zemepisné označenie na európskej úrovni. Slovensko tak má už 36 … [čítajte ďalej...]

Kontakty

Koordinátorom regionálneho značenia produktov a služieb pre región Hont je Občianske združenie Zlatá cesta.

Občianske združenie Zlatá cesta
Prenčov 300
969 73 Prenčov

Telefón: +421 45 672 62 43
E-mail:prieberova@zlatacesta.sk
Web: www.zlatacesta.sk

Koordinátor regionálneho značenia

Zlata Cesta

Koordinátor reg. značenia v SR

Finančná podpora

Copyright © 2023 · Regionálny produkt HONT · Log in