Regionálny produkt HONT

tradičné výrobky z regiónu Hont

  • Domov
  • Regionálne produkty
  • Výzvy
    • Aktuálna výzva
  • Mapa
  • Ako získať značku
  • Aktuality
  • Držitelia certifikátu
  • Kontakt

Bylinkové a ovocné sirupy

Bylinky a ovocie spracovávame ručne, šetrným spôsobom, aby sme zachovali všetky účinné látky a chute. Šetrným postupným macerovaním a pasterizáciou vyrábame bylinkové sirupy napr. bazový z kvetu aj plodu, z materinej dúšky so slezom maurským, mätový, šípkový s rakytníkom a echinaceou, žihľavový, zádušníkový, pri prechladnutí (baza, yzop, dúšky, medovka, zázvor), lipový s bazou, pohoda a spánok zo zmesi bylín, brusnicový s bylinkami na močové cesty.  Pripravujeme aj bylinkové sirupy za studena – divozelový, skorocelovo-tymianový, jarný prieduškový, smrečkový. Výroba ovocných sirupov prebieha iným spôsobom. Ovocné dužiny sa prepasírujú a pasterizujú. Sirupy robíme z ríbezlí, malín a rebarbory.

 

Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: Bylinkové a ovocné sirupy

Fotogaléria:




Informácie o výrobcovi:

Mgr. Jaroslava Dadová
Maďarovská 86/35
935 87 Santovka
okres  Levice
tel: 0944 074511
email:  dadovajarka@gmail.com
web: www.alchemylka.sk

QR

Mapa

Táto zložka neexistuje. Prosím, vytvorte ju.

Hrušovské ľaľušky

Pirohy sú tradičné múčne jedlo, ktoré sa na Hrušove nazýva ľaľušky. Cesto je vyrobené len z múky, vody a trochu soli. Plníme ho sladkou plnkou, poväčšine slivkovým lekvárom a ako posýpku dávame tradične mak, orechy, tvaroh alebo opraženú strúhanku.

Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: Hrušovské ľaľušky

Fotogaléria:


Informácie o výrobcovi:

O.Z. Cesta hrušovských obyčají
Hrušov 443
991 42 Hrušov
okres  Veľký Krtíš
tel: 0917 452602
email:  fasang.jan@gmail.com
web:

QR

Mapa

Bylinkové maste

Bylinkové maste vyrábame z vlastných byliniek zo záhrady v Santovke pod značkou Alchemylka. Dôležitý je čas a postup zberu, aby bylinky obsahovali čo najviac vzácnych silíc a účinných látok. Šetrným postupným macerovaním v olejoch sa z nich uvoľňujú výťažky, ktoré potom miešame so včelím voskom, bravčovou masťou, niekedy aj bambuckým či kakaovým maslom.

Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: Bylinkové maste

Fotogaléria:



Informácie o výrobcovi:

Mgr. Jaroslava Dadová
Maďarovská 86/35
935 87 Santovka
okres  Levice
tel: 0944 074511
email:  dadovajarka@gmail.com
web: www.alchemylka.sk

QR

Mapa

Táto zložka neexistuje. Prosím, vytvorte ju.

Organické vody

Organické kvetinové vody vyrábam z vypestovaných bylín v chemicky neošetrovanej vlastnej záhrade, ktorá sa nachádza  na sopečnom podloží v Brhlovciach. Využitie je veľmi pestré – gastronómia, kozmetika, alebo ako podporný liečivý prostriedok, kúpele alebo nápoje, čaje, kvetinové esencie, či hydrolátová terapia s kvetinovými vodami. Vyrábam vody  levandule, eukalyptu, mäty piepornej, šalvie, rozmarínu, tymiánu, medovky. Vody vyrábam procesom destilácie v medenom náradí zvanom Alembik, ktorý  používali už stredovekí alchymisti. Destiláciou sa zachytia éterické oleje  obsiahnuté v bylinách. Preto je dôležitý aj proces zberu byliniek, aby obsahovali čo najviac výživných silíc.

Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: organické vody

 

Fotogaléria:



Informácie o výrobcovi:

Vanda Šikeťová
Mjr. D Gondu 460/135
935 02 Žemberovce
okres  Levice
tel: 0907 170 854
email:  levandulabrhlovce@gmail.com
web: www.levandulabrhlovce.eu

QR

Mapa

Táto zložka neexistuje. Prosím, vytvorte ju.

Prandorf – kváskový chlieb

Chlebík pripravujeme s láskou z vlastných surovín. Špalda, slovenská odroda Ľubica, alebo pšenica, slovenská odroda Karkulka sa spojí s ražným kváskom z  vlastnej múky, umletej v našom mlyne v Bátovciach.

Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: Prandorf – kváskový chlieb

Fotogaléria:




Informácie o výrobcovi:

Ing. Maroš Novák
935 03 Bátovce 136
okres  Levice
tel: 0904 841447
email:  nonko243@gmail.com
web:

QR

Mapa

Táto zložka neexistuje. Prosím, vytvorte ju.

Bylinkové olejčeky

Olejčeky vyrábam z vlastnoručne nazbieraných, vypestovaných  a spracovaných byliniek – levanduľa, ruže, nechtík, žihľava, pamajorán, brečtan, šípky, rakytník, fialky, materina dúška, baza. K výrobe využívam oleje za studena lisované – slnečnicový, repkový, oechový, konopný a makový. Všetky oleje sú vyrábané ručne v obci Santovka vo vlastnej záhrade a pod zančkou Alchemylka.

Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: Bylinkové olejčeky

Fotogaléria:





Informácie o výrobcovi:

Mgr. Jaroslava Dadová
Maďarovská 86/35
935 87 Santovka
okres  Levice
tel: 0944 074511
email:  dadovajarka@gmail.com
web: www.alchemylka.sk

 

QR

Mapa

Táto zložka neexistuje. Prosím, vytvorte ju.

Bryndzové a vanilkové oblátky

Pečenie oblátok v Honte má dlhoročnú tradíciu. Pôvodne oblátky spĺňali obradnú funkciu a pri Vianočných sviatkoch sa dostali na štedrovečerný stôl. V súčasnosti sa oblátky vyrábajú bežne vo verzii sladkej i slanej. Ich pečeniu sa venujem od roku 2023. Nápad upiecť prvé oblátky prišiel v čase Vianoc, keď som nevedela nikde v okolí kúpiť oblátky, a Vianoce bez oblátok nie sú Vianocami. Rozhodlasom sa, že to vyskúšam pre vlastnú potrebu, ale všetko dopadlo inak. Začali ku mne chodiť mamičky, aby som upiekla chutné oblátky aj pre ne a ich ratolesti. Teraz ich pečiem v slanej aj sladkej podobe, a tiež vychádzam v ústrety mamičkám, ktoré majú detičky s celiakiou. Veľmi som si obľúbila túto činnosť a robím ju celý rok s radosťou, lebo sú vyhľadávanou pochúťkou v okolí.

Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: Bryndzové a vanilkové oblátky

 

Fotogaléria:



Informácie o výrobcovi:

Andrea Petrezsél
Slnečná 845/24
991 28 Vinica
okres  Veľký Krtíš
tel: 0915 773 643
email:  petrezselandrea@azet.sk

QR

Mapa

Táto zložka neexistuje. Prosím, vytvorte ju.

Levanduľové – čili, lekvár, sirupy – z vulkánu

Levanduľu lekársku pestujem vo vlastnej „rodovej“ záhrade v Brhlovciach bez chemického ošetrovania. Záhrada na sopečnom podloží bola založená v roku 2018 a vypestovanú levanduľu spracúvam bez pridávania akýchkoľvek umelých prísad. Bylinky sprevádzajú život človeka už od dávnych čias. Pomáhajú liečiť naše telo i dušu. Tak i Levanduľa lekárska upokojuje nervovú a tráviacu sústavu a dezinfikuje. Obsahuje prírodné antibiotiká, antivirotiká a flavonoidy. Čili, lekvár aj sirupy vyrábam z výluhu Levandule lekárskej, ktorá je výnimočná svojou chuťou i vôňou vďaka vulkanickému podložiu pôdy. Produkty varím v medených nádobách – meď pôsobí antibakteriálne, ničí všetky choroboplodné zárodky už pri nízkych teplotách a jedlo má aj lepšiu chuť. Záhrada s rozlohou viac ako  3000 m2 v čase kvitnutia levandule láka turistov z regiónu i zahraničia. Dala útočisko zvieratkám, zadržiava vodu v území a bola základom pre vznik permakultúrnej záhrady.

Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: levanduľové čili z vulkánu, levanduľové sirupy z vulkánu, levanduľový lekvár z vulkánu

 

Fotogaléria:



Informácie o výrobcovi:

Vanda Šikeťová
Mjr. D Gondu 460/135
935 02 Žemberovce
okres  Levice
tel: 0907 170 854
email:  levandulabrhlovce@gmail.com
web: www.levandulabrhlovce.eu

QR

Mapa

Táto zložka neexistuje. Prosím, vytvorte ju.

Brhlovské podlievané buchty

Brhlovské podlievané buchty sú jedinečné svojou prípravou. Buchty z kysnutého cesta so slivkovou náplňou vo vnútri sa vyprážajú na bravčovej masti a obaľujú bohatou posýpkou z maku, orechov, kakaa, či škorice. Unikátny postup spočíva v pridaní vody do masti ešte pred dopražením buchiet. Polejú sa vodou a prikryjú pokrievkou, čím sa uparia. Na povrchu ostanú chrumkavé a vo vnútri lahodne mäkké. Všetko robíme ručne. Príprava cesta, naplnenie a vytvarovanie buchtičiek, vyprážanie a obaľovanie ešte horúcich buchiet v posýpke – všetko je to ručná práca. Ochutnajte naše Brhlovské podlievané buchty, ktoré vás po zahryznutí prekvapia chrumkavou kôrkou, vo vnútri ako pena jemným cestom, chutným slivkovým lekvárom a nakoniec voňavou a chutnou posýpkou. Buchty dostali v roku 2024 cenu Zlaté slnko v kategórii  „Pekáreň“.

 

Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: Brhlovské podlievané buchty

 

Fotogaléria:




Informácie o výrobcovi:

Adriana Sztankóová
Brhlovce 28
935 02 Brhlovce
okres  Levice
tel: 0918 063 025
email:  a.sztankoova@gmail.com

QR

Mapa

Táto zložka neexistuje. Prosím, vytvorte ju.

Tradičná ťahaná štrúdľa z HONTU

Recept má dobrých 80 rokov, ak nie viac a dodnes podľa neho v našej rodine pečieme štrúdľu. Poctivá ťahaná štrúdľa, pomer plnky viac ako 90%, receptúra podľa starej mamy, ingrediencie dopestované v oblasti slnečného Hontu.

Štrúdľu nevymysleli v Rakúsku, ako by sa možno zdalo. Aj keď dnes Rakúšania s hrdosťou prezentujú štrúdľu ako svoj národný dezert a nie je cukrárne, kde by nemali aspoň jeden druh, pôvod štrúdle je niekde inde. V Rakúsku štrúdľu „spropagovala“ najmä Mária Terézia, ktorá mala štrúdľu veľmi rada a podávala ju svojim salónnym hosťom. Do Rakúska sa dostala štrúdľa v čase tureckých nájazdov a prenikla tam cez Slovensko a Maďarsko. Prvé písomné zmienky o štrúdli sú už z roku 1696.

V roku 1543 obec Hontianske Nemce prvýkrát napadli Turci a obec ľahla popolom. Tureckí vojaci, prichádzajúci z diaľky, mali so sebou nejaké zásoby jedla, medzi nimi presladené, v cukrovom sirupe zaliate koláče z cesta tenkého a navrstveného na sebe. Cukrový sirup koláče dobre konzervoval a tak vydržali dlhú cestu. No a to tenké cesto (známe aj ako filo) inšpirovalo ľudí na území dnešného Slovenska alebo Maďarska k tomu, aby si niečo podobné napiekli. Cukru alebo medu ale nebolo a ak aj áno, bol to veľmi drahý špás a tak vznikol nápad plniť štrúdľu tým, čo bolo dostupné. Teda jablkami, orechmi, makom, tvarohom, dokonca aj kapustou.

Dnešnú jemnosť štrúdľového cesta sa podarilo dosiahnuť až s dostupnosťou pšeničnej múky pôvodom z Maďarska, ktorá má dostatok lepku potrebného na vyťahovanie cesta. Maďarská pšeničná múka bola v minulosti vysoko cenená, bola vývozným artiklom. Objednávali si ju až v Paríži, kde napr. v hoteli Ritz servírovali svojim najvzácnejším hosťom špecialitu – ťahanú štrúdľu upečenú práve z maďarskej pšeničnej múky.

Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: Tradičnú ťahanú štrúdľu z Hontu

 

Fotogaléria:





Informácie o výrobcovi:

Jana Babiaková
Rakovec 342
962 65 Hontianske Nemce
okres  Krupina
tel: 0905 768 674
email:  janka.babiakova79@gmail.com

QR

Mapa

Táto zložka neexistuje. Prosím, vytvorte ju.

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 6
  • Ďalšia stránka »

Zlaté slnko bolo udelené aj za Regionálny produkt HONT

Ocenenie ZLATÉ SLNKO 2025, pod záštitou spoločnosti Slovenský potravinársky priemysel a.s. so sieťou … [čítajte ďalej...]

Značka „Regionálny produkt Hont“ v roku 2025 bola udelená

Certifikačná komisia pre udeľovanie značky "Regionálny produkt Hont" zasadala  15.apríla 2025. Boli … [čítajte ďalej...]

Výzva na udelenie značky „Regionálny produkt HONT“

Dňa 19. februára 2025 vyhlásilo OZ Zlatá cesta výzvu na predkladanie žiadostí o udelenie značky … [čítajte ďalej...]

„Regionálny produkt Hont“ na Regine RTVS

Značka "Regionálny produkt Hont" sa prezentovala pri nahrávaní relácie pre RTVS Regina. Pozrite si … [čítajte ďalej...]

Kontakty

Koordinátorom regionálneho značenia produktov a služieb pre región Hont je Občianske združenie Zlatá cesta.

Občianske združenie Zlatá cesta
Prenčov 300
969 73 Prenčov

Telefón: +421 45 672 62 43
E-mail:prieberova@zlatacesta.sk
Web: www.zlatacesta.sk

Koordinátor regionálneho značenia

Zlata Cesta

Koordinátor reg. značenia v SR

Finančná podpora

Copyright © 2025 · Regionálny produkt HONT · Log in