Regionálny produkt HONT

tradičné výrobky z regiónu Hont

  • Domov
  • Regionálne produkty
  • Výzvy
    • Aktuálna výzva
  • Mapa
  • Ako získať značku
  • Aktuality
  • Držitelia certifikátu
  • Kontakt

Bylinkové čaje sypané

Liečivé bylinky zbieram v našich Štiavnických vrchoch už skoro 20 rokov. Niektoré sama pestujem priamo v záhrade, ktorá má certifikát „Prírodná záhrada“. Bylinky suším a spracovávam do miešaných zmesí. Každú čajovú zmes robím vždy zo šiestich rôznych bylín. Všetko od zbierania, cez sušenie, spracovanie, váženie a balenie robím sama ručne. Čaje pomáhajú pri chorobách, neduhoch a zdravotných problémoch.

Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: Bylinkové čaje sypané

Fotogaléria:


Informácie o výrobcovi:

Anna Mazaneková
Starý Háj 1375/18
963 01 Krupina
okres  Krupina
tel: 0903 521 525
email:  mazanekova@gmail.com

QR

Mapa

Táto zložka neexistuje. Prosím, vytvorte ju.

Včelí med lipový, lesný, agátový, plástový

Naša rodina včelári už ako druhá generácia a snaží sa zachovávať tradičné regionálne postupy pri spracovaní  a získavaní medu. Plástový med sa skladá z panenského včelieho vosku z divokej stavby včiel, medu, zrniek peľu a propolisu. Lipový med sa vyznačuje pomalou kryštalizáciou a radí sa medzi najchutnejšie medy. V ľudovom liečiteľstve sa využíval pre svoje protizápalové účinky pri ochoreniach dýchacích ciest. Lesný med obsahuje predovšetkým nektár z malín, černíc, lúčnych kvetov a medovicu stromov.

Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: Včelí med lipový, agátový, lesný, plástový.

Fotogaléria:


Informácie o výrobcovi:

Martin Schmidt
Ilija 171
969 01 Banská Štiavnica
okres  Banská Štiavnica
tel: 0908 512 933
email:  alzbetaschmidtovamail@gmail.com

QR

Mapa

Táto zložka neexistuje. Prosím, vytvorte ju.

Pochúťky z jedlých gaštanov a mišpuľové pyré

Ľudia od pradávna spracúvali ovocie i zeleninu, ktoré dopestovali, či pozbierali v lese. Naše „Pochúťky“ sú pripravované ručne z miestnych surovín. Gaštan jedlý spracujeme na Gaštanádu natural a čokoládovú.  Z Mišpule obyčajnej po premrznutí vyrobíme lahodné pyré. Všetky výrobky predávame v obchodíku priamo v Bátovciach, ale nájdete nás aj na trhoch.

Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: Pochúťky z jedlých gaštanov a mišpuľové pyré.

Fotogaléria:



Informácie o výrobcovi:

Ing. Tibor Svrček
Bátovce 620
935 03 Bátovce
okres  Levice
tel: 0950 579 737
email: svrcetbo@proton.me
web: https://www.trhbatovce.sk/p/mala-lesna-manufaktura/

QR

Mapa

Slivkový lekvár pečený a s orechmi

Slivkové lekváre varím zo sliviek z vlastnej chemicky neošetrovanej záhrady. Sú varené poctivo bez pridávania chémie zbytočných prísad. Slivkový pečený ma naučila moja nebohá starká a pretože rada kombinujem chute vznikol aj slivkový s vlašskými orechmi.

Pôvod slivkového lekváru sa pravdepodobne spája s potrebou dlhodobého uskladnenia prebytkov sliviek. Toto ovocie má prenikavú sladkú chuť a tiež priaznivý účinok na náš organizmus. Obsahuje vitamín C, B1 a B2, minerály a stopové prvky železo a vápnik.  K zvykom našich predkov, patrilo aj varenie slivkového lekváru v kotli. Spájalo sa so stretávaním sa rodiny, susedov a priateľov, so zábavou, spevom a rozprávaním žartovných príbehov.

Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: Slivkový lekvár pečený, Slivkový lekvár a orechmi

Fotogaléria:


Informácie o výrobcovi:

Simona Broškovičová Bernoláková
B. Tablica 90/22
962 71 Hontianske Moravce
okres  Krupina
tel: 0903 119953
email: simonic@azet.sk
web:

QR

Mapa

Včelí med-jarný kvetový, lipový, agátový, malinový a medovicový lesný

Včeláreniu sa venujem od roku 2015 a svoje včelstvá mám umiestnené v lokalite Banský Studenec. Proces výroby medu spočíva v spolupráci včelára a včelstiev. Kým sa včelár stará o ich zdravie a bezpečnosť, robotnice zbierajú nektár a opeľujú okolité kvety a stromy. Zozbierané zásoby ukladajú do plástov a následnou prácou nektár premieňajú na prírodný produkt, ktorý včelár odoberá a následne stáča do pohárov med.

Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: Včelí med jarný kvetový, lipový, agátový, malinový a medovicový lesný.

Fotogaléria:

 

Informácie o výrobcovi:

Peter Vazan
Bratská 1480/5
969 01 Banská Štiavnica
okres  Banská Štiavnica
tel: 0903 202996
email:  p.vazan@centrum.sk
web:

QR

Mapa

Špaldová a pšeničná múka

Špaldové a pšeničné zrno vypestované na mojich poliach zomeliem na kamennom mlyne na celozrnnú múku a preosievam do rôznych frakcií.

Špaldová pšenica sa pestovala na našom území už pred stáročiami a je to jeden z pôvodných druhov pšenice. Prestala sa pestovať kvôli nižšej výnosnosti. Dnes vďaka lepšej stráviteľnosti, nenadúvaniu a príjemnej orieškovej chuti sa vracia na trh. Špaldové zrno obsahuje vitamíny B1 a B2, draslík, vápnik, horčík, stopové prvky: zinok, železo, meď, ale aj esenciálne aminokyseliny fenylalanín a tryptofán, čím v kvalite prekonáva väčšinu odrôd pšenice.

Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: Špaldová a pšeničná múka

Fotogaléria:




Informácie o výrobcovi:

Ing. Maroš Novák
935 03 Bátovce 136
okres  Levice
tel: 0904 841447
email:  nonko243@gmail.com
web:

QR

Mapa

Kozie syry

Kozie mlieko spracovávame v maličkej prevádzke, ktorú sme zriadili vedľa nášho domu. Máme malé stádo kôz, približne 12 kusov. O zvieratá a dojenie sa stará manžel a ja sa venujem spracovaniu, baleniu a distribúcii výrobkov. Na výrobu syrov používame len naše mlieko. Celá výroba prebieha ručne. Syry väčšinou predávame priamo na farme, občas dodávame aj do malých predajní. Výrobe sa venujeme od 2018. Hlavnými ochutnávačmi bola najprv rodina, potom blízki a známi až sme sa dopracovali k vybudovaniu prevádzky. Širokej verejnosti ponúkame „mladonické syry“  – hrudku údenú i neúdenú, na gril údený alebo s bylinkami typu Halloumi.

Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: Kozie syry

Fotogaléria:


Informácie o výrobcovi:

Farma u Felixov
Ing. Anna Felixová
962 43 Horné Mladonice 88
okres  Krupina
tel: 0903 134444
email:  ing.felixova@gmail.com
web: www.farmaufelixov.sk

QR

Mapa

Bylinkové čaje

Čajové zmesi sú namiešané s láskou z byliniek dopestovaných v našej bylinkovej záhrade, ktorá sa nachádza na južnom Slovensku, v obci Santovka. Miešame ich vždy tesne po objednávke. Pre zachovanie ich liečivej sily a hojnosť silíc, nie sú byliny drvené ani mleté. Preto v našich čajových zmesiach vidieť aké bylinky boli použité. Balenie s čajovou zmesou obsahuje aj popis, na ktorom sa nachádza zloženie, použitie, dávkovanie a príprava, dátum balenia a min. trvanlivosť. Čaje miešame podľa zamerania: Zdravé obličky, Kašeľ a odhlienenie (detský čaj), Prieduškový čaj, Dobré trávenie, Pohoda a spánok, Čajík pre dámu.

Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: Bylinkové čaje

Fotogaléria:


Informácie o výrobcovi:

Alchemylka – vidiek na dlani
Mgr. Jaroslava Dadová
Maďarovská 86/35
935 87 Santovka
okres  Levice
tel: 0944 074511
email:  dadovajarka@gmail.com
web: www.alchemylka.sk

QR

Mapa

Vína – 13 druhov a Nápoj lásky

Firma Kavinos vyrába vína z hrozna pestovaného výhradne  v Honte – Kosihovce, Sebechleby, Dudince. „Nápoj mladosti“ je vyrábaný z hrozna zo Sebechlieb a Kosihoviec s pridaním dudinskej minerálnej vody. Naše víno predávame na Slovensku v rôznych vinotékach a tiež v Chorvátsku.

Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre:

vína biele – Chardonnay, Rizling vlašský, Muller Thurgau, Tramín červený, Veltlín zelený, Rulandské šedé, Pálava
vína ružové – Cabernet Sauvignon rose,  Svätovavrinecké rose, Frankovka modrá rose
vína červené – Cabernet Sauvignon, Frankovka modrá, Alibernet
a Nápoj mladosti

Fotogaléria:



Informácie o výrobcovi:

KAVINOS s.r.o.
RNDr. Róbert Lauko
Svätotrojičné nám. 10
963 01 Krupina
okres  Krupina
tel: 0905 777967
email:  robolauko@robolauko.sk
web: robolauko.sk

QR

Mapa

Vína – 10 druhov

Produkcia vína  v Pivnici Zaťko je výsledkom vlastnoručnej pestovateľskej a výrobnej činnosti. Hrozno pestujem a z neho vyrábam víno ako samostatne pôsobiaci roľník v okrese Veľký Krtíš v katastri obce Vinica. Na výrobu vína využívam vlastné dopestované hrozno. Spracovanie hrozna a výroba vína je pre tento región charakteristická už v minulosti  a ja pôsobím na trhu viac ako 11 rokov.

Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: Vína – Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Cabernet Sauvignon rose, Sauvignon Blanc, Rizling vlašský, Chardonnay barrique, Svätovavrinecké rose, Frankovka modrá, Devín

Fotogaléria:




Informácie o výrobcovi:

Pivnica Zaťko
Dolinka 196
991 28 Vinica
okres  Veľký Krtíš
tel: 0905 444431
email:  pivnica.zatko@gmail.com
web:

QR

Mapa

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 5
  • Ďalšia stránka »

Výzva na udelenie značky „Regionálny produkt HONT“

Dňa 19. februára 2025 vyhlásilo OZ Zlatá cesta výzvu na predkladanie žiadostí o udelenie značky … [čítajte ďalej...]

Značka „Regionálny produkt Hont“ v roku 2024 bola udelená

Certifikačná komisia pre udeľovanie značky "Regionálny produkt Hont" zasadala 15.apríla 2024. Boli … [čítajte ďalej...]

„Regionálny produkt Hont“ na Regine RTVS

Značka "Regionálny produkt Hont" sa prezentovala pri nahrávaní relácie pre RTVS Regina. Pozrite si … [čítajte ďalej...]

Prezentácia Zlatej cesty v Prenčove

V sobotu 12. augusta 2023 sa v rámci festivalu Podsitnianske dni hojnosti prezentuje aj Miestna … [čítajte ďalej...]

Kontakty

Koordinátorom regionálneho značenia produktov a služieb pre región Hont je Občianske združenie Zlatá cesta.

Občianske združenie Zlatá cesta
Prenčov 300
969 73 Prenčov

Telefón: +421 45 672 62 43
E-mail:prieberova@zlatacesta.sk
Web: www.zlatacesta.sk

Koordinátor regionálneho značenia

Zlata Cesta

Koordinátor reg. značenia v SR

Finančná podpora

Copyright © 2025 · Regionálny produkt HONT · Log in