Slivkové lekváre varím zo sliviek z vlastnej chemicky neošetrovanej záhrady. Sú varené poctivo bez pridávania chémie zbytočných prísad. Slivkový pečený ma naučila moja nebohá starká a pretože rada kombinujem chute vznikol aj slivkový s vlašskými orechmi.
Pôvod slivkového lekváru sa pravdepodobne spája s potrebou dlhodobého uskladnenia prebytkov sliviek. Toto ovocie má prenikavú sladkú chuť a tiež priaznivý účinok na náš organizmus. Obsahuje vitamín C, B1 a B2, minerály a stopové prvky železo a vápnik. K zvykom našich predkov, patrilo aj varenie slivkového lekváru v kotli. Spájalo sa so stretávaním sa rodiny, susedov a priateľov, so zábavou, spevom a rozprávaním žartovných príbehov.
Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: Slivkový lekvár pečený, Slivkový lekvár a orechmi