Regionálne značenie produktov, služieb a podujatí sa zavádza v okolitých krajinách a postupne i na Slovensku, ako jedna z účinných metód podpory miestnej ekonomiky.
Čo je regionálne značenie?
Regionálne značenie produktov, služieb a podujatí je jednotné grafické označenie výrobkov, služieb aj kultúrneho dedičstva, ktoré sú vyrábané, resp. poskytované, alebo udržiavané formou nehmotného kultúrneho dedičstva vo vymedzenom území a spĺňajú vopred stanovené kvalitatívne kritériá.
Cieľ regionálneho značenia:
Podporovať miestnych producentov, poskytovateľov služieb a nositeľov tradícií
Propagovať a rozvíjať región
Uchovávať hodnoty, tradície a jedinečnosť regiónu
Efektívne objavovať a využívať miestne zdroje
Chrániť a zachovávať kultúrne, prírodné a historické dedičstvo pre dlhodobo vyvážený a udržateľný rozvoj
Prispievať k rozvoju udržateľného cestovného ruchu skvalitnením rekreačného zážitku tým, že značka garantuje
pôvod označeného výrobku v regióne
Regionálnu značku môžu získať:
Remeselné alebo tradičné výrobky
Potravinárske produkty
Podujatia
Ubytovacie a stravovacie služby
Certifikovaný produkt musí spĺňať:
Jedinečnosť pre daný región
Pochádzať od miestneho výrobcu
Využívať tradičné postupy a miestne zdroje
Obsahovať podiel ručnej práce
Prínos zavedenia regionálneho značenia
Posilnenie budovania ľudského potenciálu
Využívanie miestnych zdrojov, surovín a tradičných spôsobov výroby a služieb v miestnom podnikaní a miestnych
trhoch, posilnenie a podpora ekonomických aktivít a miestnej ekonomiky,
Zlepšenie propagácie a prezentácie územia s dopadom na podporu rozvoja cestovného ruchu formou zážitkovej
turistiky,
Zvýšenie povedomia miestnych producentov a obyvateľov o tradičných špecifických produktoch,
Vytváranie sietí predajničiek a krátkych dodávateľsko – odberateľských reťazcov,
Vytváranie spoločnej fungujúcej siete producentov a poskytovateľov služieb,
Zvýšenie propagácie územia prostredníctvom produktov a služieb s regionálnym značením,
Istota pre spotrebiteľa, že výrobok označený regionálnou značkou spĺňa určité kvalitatívne kritériá, ktoré sú
pravidelne kontrolované.
bližšie informácie k výzve nájdete TU
Vymedzenie územia Hontu pre žiadosti o udelenie značky“ Regionálny produkt HONT“:
Okres Banská Štiavnica:
Banská Štiavnica, Baďan, Banská Belá, Banský Studenec, Beluj, Dekýš, Ilija, Počúvadlo, Prenčov, Svätý Anton, Štiavnické Bane, Vysoká
Okres Krupina:
Bzovík, Čabradský Vrbovok, Cerovo, Čekovce, Devičie, Dolný Badín, Dolné Mladonice, Domaníky, Drážovce, Drienovo, Dudince, Hontianske Moravce, Hontianske Nemce, Hontianske Tesáre, Horný Badín, Horné Mladonice, Jalšovík, Kráľovce-Krnišov, Kozí Vrbovok, Krupina, Lackov, Ladzany, Lišov, Litava, Medovarce, Rykynčice, Sebechleby, Selce, Senohrad, Sudince, Súdovce, Terany, Trpín, Uňatín, Zemiansky, Vrbovok, Žibritov
Okres Levice:
Bátovce, Bielovce, Bohunice, Bory, Brhlovce, Demandice, Devičany, Dolné Semerovce, Domadice, Drženice, Hokovce, Hontianska Vrbica, Hontianske Trsťany, Horné Trsťany, Horné Semerovce, Horné Túrovce, Hrkovce, Ipeľské Úľany, Ipeľský Sokolec, Jabloňovce, Krškany, Kúbaňovo, Lontov, Malé Kosihy, Malé Ludince, Pastovce, Pečenice, Preseľany nad Ipľom, Pukanec, Santovka, Sazdice, Sikenica, Slatina, Šalov, Tupá, Uhliská, Veľké Túrovce, Vyškovce nad Ipľom, Zalaba, Zbrojníky, Žemberovce
Okres Nové Zámky:
Sikenička, Malé Kosihy, Pavlová, Salka, Bajtava, Leľa, Kamenica nad Hronom, Chľaba
Okres Veľký Krtíš:
Balog nad Ipľom, Bátorová, Čebovce, Čelovce, Dačov Lom, Dolinka, Dolné Plachtince, Ďurkovce, Horné Plachtince, Hrušov, Chrastince, Ipeľské Predmostie, Kamenné Kosihy, Kleňany, Koláry, Kosihovce, Kosihy nad Ipľom, Lesenice, Malá Čalomija, Nenince, Opatová Nová Ves, Opava, Príbelce, Sečianky, Seľany, Slovesnké Ďarmoty, Stredné Plachtince, Sucháň, Širákov, Trebušovce, Veľká Čalomija, Veľká Ves nad Ipľom, Vinica, Záhorce
Okres Žarnovica:
BanskáHodruša (časť obce Hodruše-Hámre)
Okres Žiar nad Hronom:
Banky (časť Banskej Štiavnice), smer Vyhne