Recept má dobrých 80 rokov, ak nie viac a dodnes podľa neho v našej rodine pečieme štrúdľu. Poctivá ťahaná štrúdľa, pomer plnky viac ako 90%, receptúra podľa starej mamy, ingrediencie dopestované v oblasti slnečného Hontu.
Štrúdľu nevymysleli v Rakúsku, ako by sa možno zdalo. Aj keď dnes Rakúšania s hrdosťou prezentujú štrúdľu ako svoj národný dezert a nie je cukrárne, kde by nemali aspoň jeden druh, pôvod štrúdle je niekde inde. V Rakúsku štrúdľu „spropagovala“ najmä Mária Terézia, ktorá mala štrúdľu veľmi rada a podávala ju svojim salónnym hosťom. Do Rakúska sa dostala štrúdľa v čase tureckých nájazdov a prenikla tam cez Slovensko a Maďarsko. Prvé písomné zmienky o štrúdli sú už z roku 1696.
V roku 1543 obec Hontianske Nemce prvýkrát napadli Turci a obec ľahla popolom. Tureckí vojaci, prichádzajúci z diaľky, mali so sebou nejaké zásoby jedla, medzi nimi presladené, v cukrovom sirupe zaliate koláče z cesta tenkého a navrstveného na sebe. Cukrový sirup koláče dobre konzervoval a tak vydržali dlhú cestu. No a to tenké cesto (známe aj ako filo) inšpirovalo ľudí na území dnešného Slovenska alebo Maďarska k tomu, aby si niečo podobné napiekli. Cukru alebo medu ale nebolo a ak aj áno, bol to veľmi drahý špás a tak vznikol nápad plniť štrúdľu tým, čo bolo dostupné. Teda jablkami, orechmi, makom, tvarohom, dokonca aj kapustou.
Dnešnú jemnosť štrúdľového cesta sa podarilo dosiahnuť až s dostupnosťou pšeničnej múky pôvodom z Maďarska, ktorá má dostatok lepku potrebného na vyťahovanie cesta. Maďarská pšeničná múka bola v minulosti vysoko cenená, bola vývozným artiklom. Objednávali si ju až v Paríži, kde napr. v hoteli Ritz servírovali svojim najvzácnejším hosťom špecialitu – ťahanú štrúdľu upečenú práve z maďarskej pšeničnej múky.
Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: Tradičnú ťahanú štrúdľu z Hontu
Fotogaléria:
Informácie o výrobcovi:
Mapa
Táto zložka neexistuje. Prosím, vytvorte ju.