Regionálny produkt HONT

tradičné výrobky z regiónu Hont

  • Domov
  • Regionálne produkty
  • Výzvy
    • Aktuálna výzva
  • Mapa
  • Ako získať značku
  • Aktuality
  • Držitelia certifikátu
  • Kontakt

Tradičná ťahaná štrúdľa z HONTU

Recept má dobrých 80 rokov, ak nie viac a dodnes podľa neho v našej rodine pečieme štrúdľu. Poctivá ťahaná štrúdľa, pomer plnky viac ako 90%, receptúra podľa starej mamy, ingrediencie dopestované v oblasti slnečného Hontu.

Štrúdľu nevymysleli v Rakúsku, ako by sa možno zdalo. Aj keď dnes Rakúšania s hrdosťou prezentujú štrúdľu ako svoj národný dezert a nie je cukrárne, kde by nemali aspoň jeden druh, pôvod štrúdle je niekde inde. V Rakúsku štrúdľu „spropagovala“ najmä Mária Terézia, ktorá mala štrúdľu veľmi rada a podávala ju svojim salónnym hosťom. Do Rakúska sa dostala štrúdľa v čase tureckých nájazdov a prenikla tam cez Slovensko a Maďarsko. Prvé písomné zmienky o štrúdli sú už z roku 1696.

V roku 1543 obec Hontianske Nemce prvýkrát napadli Turci a obec ľahla popolom. Tureckí vojaci, prichádzajúci z diaľky, mali so sebou nejaké zásoby jedla, medzi nimi presladené, v cukrovom sirupe zaliate koláče z cesta tenkého a navrstveného na sebe. Cukrový sirup koláče dobre konzervoval a tak vydržali dlhú cestu. No a to tenké cesto (známe aj ako filo) inšpirovalo ľudí na území dnešného Slovenska alebo Maďarska k tomu, aby si niečo podobné napiekli. Cukru alebo medu ale nebolo a ak aj áno, bol to veľmi drahý špás a tak vznikol nápad plniť štrúdľu tým, čo bolo dostupné. Teda jablkami, orechmi, makom, tvarohom, dokonca aj kapustou.

Dnešnú jemnosť štrúdľového cesta sa podarilo dosiahnuť až s dostupnosťou pšeničnej múky pôvodom z Maďarska, ktorá má dostatok lepku potrebného na vyťahovanie cesta. Maďarská pšeničná múka bola v minulosti vysoko cenená, bola vývozným artiklom. Objednávali si ju až v Paríži, kde napr. v hoteli Ritz servírovali svojim najvzácnejším hosťom špecialitu – ťahanú štrúdľu upečenú práve z maďarskej pšeničnej múky.

Značka Regionálny produkt Hont bola udelená pre: Tradičnú ťahanú štrúdľu z Hontu

 

Fotogaléria:





Informácie o výrobcovi:

Jana Babiaková
Rakovec 342
962 65 Hontianske Nemce
okres  Krupina
tel: 0905 768 674
email:  janka.babiakova79@gmail.com

QR

Mapa

Táto zložka neexistuje. Prosím, vytvorte ju.

Zlaté slnko bolo udelené aj za Regionálny produkt HONT

… [čítajte ďalej...]

Značka „Regionálny produkt Hont“ v roku 2025 bola udelená

Certifikačná komisia pre udeľovanie značky "Regionálny produkt Hont" zasadala  15.apríla 2025. Boli … [čítajte ďalej...]

Výzva na udelenie značky „Regionálny produkt HONT“

Dňa 19. februára 2025 vyhlásilo OZ Zlatá cesta výzvu na predkladanie žiadostí o udelenie značky … [čítajte ďalej...]

„Regionálny produkt Hont“ na Regine RTVS

Značka "Regionálny produkt Hont" sa prezentovala pri nahrávaní relácie pre RTVS Regina. Pozrite si … [čítajte ďalej...]

Kontakty

Koordinátorom regionálneho značenia produktov a služieb pre región Hont je Občianske združenie Zlatá cesta.

Občianske združenie Zlatá cesta
Prenčov 300
969 73 Prenčov

Telefón: +421 45 672 62 43
E-mail:prieberova@zlatacesta.sk
Web: www.zlatacesta.sk

Koordinátor regionálneho značenia

Zlata Cesta

Koordinátor reg. značenia v SR

Finančná podpora

Copyright © 2025 · Regionálny produkt HONT · Log in